Istoria Mierii

Acasa
Istoria Mierii

Mierea a existat din cele mai vechi timpuri. Picturile rupestre din Spania din 7000 î.Hr. arată cele mai vechi înregistrări ale apiculturii, dar, cu toate acestea, fosilele albinelor datează de aproximativ 150 de milioane de ani! Proprietățile sale „magice” și versatilitatea sa au conferit mierii un rol important în istorie:

Cea mai veche înregistrare a păstrării albinelor în stupi a fost găsită în templul soarelui ridicat în 2400 î.Hr., lângă Cairo. Albina apare frecvent în hieroglifele egiptene și, fiind favorizată de faraoni, simbolizează adesea regalitatea.

Vechii egipteni foloseau mierea ca îndulcitor, ca dar pentru zeii lor și chiar ca ingredient principal în fluidul de îmbălsămare. Prăjiturile cu miere erau coapte de egipteni și folosite ca ofrandă pentru calmarea și îmbunarea zeilor. Grecii, de asemenea, au făcut prăjituri cu miere și le-au oferit zeilor.

Într-o perioadă în care fructele erau cel mai dulce lucru pe care îl gustaseră vreodată, mierea părea o revelație a zeilor. În primele secole, aproape fiecare cultură avea un mit care explica dulceața nemuritoare a mierii.

De mii de ani, singura metodă infailibilă de strângere a mierii a fost găsirea unui stup sălbatic – ale cărui locații erau păzite cu înverșunare. Primul stup „domesticit” probabil se întoarce în timp la egipteni. Primii apicultori făceau stupi din bușteni vechi sau din trunchiuri de copaci pentru a imita casele roiurilor sălbatice de albine.

Grecii priveau mierea nu numai ca un aliment important, ci și ca un medicament vindecător. Cărțile de rețete grecești erau pline de dulciuri și prăjituri făcute din miere. Brânzeturile au fost amestecate cu miere pentru a face prăjituri din brânză, descrise de Euripide în secolul al V-lea î.Hr. ca fiind „îmbibate cel mai bine în bogata miere a albinei de aur”.

Romanii au folosit, de asemenea, mierea ca dar pentru zei și au folosit-o pe scară largă la gătit. Apicultura a înflorit în tot imperiul roman.

Odată ce creștinismul a fost stabilit, producția de miere și ceară de albine a crescut foarte mult pentru a satisface cererea de lumânări bisericești.

Mierea a continuat să aibă o importanță mare în Europa până la Renaștere, când sosirea zahărului în prim plan a însemnat că mierea a fost folosită mai puțin. Până în secolul al XVII-lea, zahărul era folosit în mod regulat ca îndulcitor, iar mierea era folosită și mai puțin. Deoarece albinele erau considerate a avea puteri speciale, ele erau adesea folosite ca embleme:

Papa Urban al VIII-lea a folosit albina ca emblemă.

Albina a fost semnul regelui Egiptului de Jos în timpul primei dinastii (3.200 î.Hr.).

Steagul lui Napoleon purta o singură linie de albine în zbor, iar halatul său era brodat cu albine.

În secolul al III-lea î.Hr., albina era emblema folosită pe monede în orașul grecesc Efes.

Albina era simbolul zeiței grecești Artemis.

Albina era emblema erosului / cupidonului.

Abia la mijlocul secolului al XIX-lea – când un duhovnic și apicultor pe nume Lorenzo Langstroth a conceput „stupul colateral” – recolta de miere a devenit doar o simplă taxă pentru albine. A revoluționat apicultura internă permițând ridicarea pieptenilor individuali; în cele din urmă, ați putea obține miere fără să vă înlocuiți întreaga colonie. Invenția sa s-a bazat pe ideea de „spațiu pentru albine”: o distanță observată între fiecare pieptene, suficient de mare pentru a împiedica lipirea fiecărui pieptene, dar suficient de mică încât albinele să nu încerce să o sigileze singure. Oamenii descoperiseră în cele din urmă ceva util relației noastre cu albinele în loc să le distrugă pur și simplu.

Am ajuns încet să recunoaștem mierea ca fiind ceva mai important decât un îndulcitor. Optzeci la sută din alimentele pe care le consumăm se bazează pe polenizare. Fie că albinele au fost create sau nu pentru plăcerea umană, fără ele și fără miere, am trăi într-o lume în care plantele nu puteau crește și fructele nu se puteau coace.

Mierea este o substanță naturală antibacteriană, utilizată încă din vremea egipteană pentru a vindeca tăieturile și arsurile. Deoarece conține atât de puțină apă, poate ucide drojdia și alte bacterii prin aspirarea apei chiar din celule. Anumite tipuri de miere reacționează chiar și cu fluidele corporale umane pentru a produce peroxid de hidrogen, un antiseptic natural. Nu este greu de văzut de ce egiptenii considerau că mierea are puteri magice.

Albinele în sine sunt niște creaturi incredibile. Ele colectează atât nectar (zaharuri), cât și polen (în esență spermă vegetală, bogată în lipide și proteine). Polenul este folosit pentru a-și hrăni puii, iar nectarul este introdus în celulele de ceară, unde apa se evaporă, zaharurile sunt descompuse, iar albinele rămân cu o sursă bogată de carbohidrați – practic, energie goo – cu care pot supraviețui ierni lungi. 

ȘTIAȚI CĂ:

Albinele trebuie să adune nectar din două milioane de flori pentru a face un kilogram de miere.
Prin urmare, o albină ar trebui să zboare în jur de 144 840 kilometri  pentru a face un kilogram de miere.
Albina medie de miere va produce de fapt doar o doisprezecime dintr-o linguriță de miere în timpul vieții sale.
O albină poate zbura cu  35 km pe oră.
Este nevoie de o 29 de grame de miere pentru a alimenta zborul unei albine în jurul lumii.
O albină vizitează 50 – 100 de flori în timpul unei călătorii de colectare.
Albinele muncitoare sunt toate femei.
Florile au marcaje luminoase și mirosuri puternice pentru a atrage albinele și alte insecte, astfel încât să polenizeze florile. Unii au, de asemenea, linii întunecate numite „ghiduri pentru miere”, despre care oamenii de știință cred că ajută insectele să își găsească drumul în flori.
O colonie de albine este formată din zeci de mii de albine lucrătoare, o regină și uneori drone (albine masculine).
Albina este singura insectă care produce alimente consumate de om.
Mierea a fost întotdeauna considerată ca un medicament. Se crede că ajută totul, de la dureri în gât și tulburări digestive la probleme ale pielii și febra fânului.
Mierea are proprietăți antiseptice și istoric a fost adesea folosită ca pansament pentru răni și ca tratament de prim ajutor pentru arsuri și tăieturi.
Mierea durează pentru totdeauna – sau aproape. Un explorator care a găsit un borcan de miere vechi de 2000 de ani într-un mormânt egiptean a spus că are un gust delicios!
Zaharurile naturale din fructe din miere – fructoza și glucoza – sunt foarte rapid digerate de organism. Acesta este motivul pentru care sportivii și sportivii folosesc miere pentru a le oferi un impuls natural de energie.
Romanii foloseau mierea în loc de aur pentru a-și plăti impozitele.
Albinele produc mierea în același mod de 150 de milioane de ani.
Zumzetul albinelor este sunetul produs de aripile lor care bat de 11.400 de ori pe minut.
Albinele își hrănesc larvele cu polen sau „prăjituri” din polen și salivă, folosind mierea ca sursă de hrană în lunile de iarnă. Pe măsură ce fac mai mult decât au nevoie, noi oamenii putem împărtăși roadele muncii lor.
Termenul „beeline” provine din „linia albinelor” pe care aceste insecte inteligente o fac pentru floarea la alegere, folosind cea mai scurtă cale posibilă.
Când o albină găsește o sursă bună de nectar, zboară înapoi la stup și le arată prietenilor unde este sursa de nectar, făcând un fel de dans poziționând floarea în raport cu soarele și stupul. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de „dansul vântului”.
În Egiptul Antic mierea a avut un rol în nașteri, decese și căsătorii; a furnizat energie și inspirație pentru a crea un copil, a fost folosită pentru a face prăjituri speciale de miere ca ofrandă pentru placarea zeilor și a fost un ingredient în fluidele de îmbălsămare.
Albinele produc aproape un milion de tone de miere  în întreaga lume în fiecare an.
Capacitatea mierii de a atrage și reține umezeala înseamnă că a fost folosită mult timp ca tratament de înfrumusețare. A făcut parte din ritualul zilnic de frumusețe al Cleopatrei.
În India, Krishna, ca avatar al lui Vishnu, are o albină albastră în mijlocul frunții. Soma, luna, este numită albină.
Marea Mamă greacă era cunoscută sub numele de Regina Albină, iar preotese au fost numite Mellisae, Albinele.
În miturile celtice, albinele posedă o înțelepciune secretă obținută din lumea cealaltă.
În Australia și Africa albinele se găsesc ca totemuri tribale.

WhatsApp Messenger
Stupina Igna
Logo
Înregistrare Cont Nou
Comparați Listările
  • Total (0)
Compara
0
Cos de cumpărături